сряда , 3 юни 2015
Бизнес новини
Вие сте тук: Начало » Селско стопанство » „Братя Атанасови“ ООД – гъбопроизводство

„Братя Атанасови“ ООД – гъбопроизводство

ГъбопроизводствоОт 1999 година „Братя Атанасови“ ООД – гъбопроизводство произвежда компост и култивирана печурка, а през 2010 създават и своя собствена лаборатория за производство на гъбен мицел.

Обхващането на целия процес на гъбопроизводство от епруветка в лабораторията до крайният продукт култивирана гъба печурка е гаранция за 100% качество. Земеделския производител произвежда компост и мицел едновременно, което позволява да се наблюдава целия процес на гъбопроизводство от началото до края, респективно да се коригират и подобряват съставките на субстрата (компост) и посадъчния материал.

Това става, чрез постоянно изпробване на нови и различни щамове на култивираната печурка – (Agaricus bisporus), а също така и на гъба кладница – (Pleurotus ostreatus).

Дългогодишният опит на гъбопроизводстводителите и познанията им в областта на микробиологията помагат да се справят със съвременните проблеми на гъбопроизводителите в България, а именно с заболявания като Mycogone, Verticillium, Dactylium, Trichoderma и други, които през последните години измъчват повечето производители в страната. „Братя Атанасови“ ООД Сталево оказва помощ на своите клиенти с консултации и съвети как да се справят с тези, както и с други проблеми в областта на гъбопроизводството.

Мицел:
Мицел се прави по класическата рецепта на Paul Stamets. Използва се твърда пшеница за носител, която е предварително триорена, след това многократно промита и сварена. Стерилизира се с пара под налягане и температура от 121-124 градуса. Следва инокулация на субстрата (пшеницата) с чиста култура (мицел). след инокулацията са необходими от 10 до 14 дни за пълното колонизиране на пшеницата от мицела.

Всички манипулации с торбите се извършват в специални стерилни помещения които са снабдени с филтрираща система която осигурява пречистване на въздуха до степен 99.97%.

Мицела се предлага в полипропиленови тори със специален 0.5 микронен филтър които предпазва стерилният субстрат от замърсители. Всяка торба съдържа 6 литра мицел и тежи около 3.800 кг. Една торба от 6 литра мицел е достатъчна за инокулиране на 50-60 торби с компост, като всеки гъбопроизводител сам преценя съотношението мицел/компост.

Гъбопроизводство

Компост:
Дългогодишнa практика в компостирането, многократни експерименти с различни рецепти за компост, както и стремежът на производителя да прави все по-качествен и наситен на хранителни вещества компост му помога да прави най-добрата рецепта за компост.

Времето необходимо за приготвяне на компост е 22-23 дни. Като първа фаза отнема 15 дни, а втора фаза 7-8 дни.

През първата фаза на компостирането основните изходни материали се смесват и разбъркват в следващите 15 дни се правят 5 обработки (разбърквания) на субстрата като се добавят още добавки и вода.

Втора фаза: Пастьоризация и кондициониране.

Втора фаза се извършва в специално изградено помещение (камера) в което се следи и контролира много стриктно температурата на субстрата, Пастьоризацията се извършва на температура от 60 градуса което гарантира че всички вредни микроорганизми ще бъдат отстранени и субстрата ще излезе абсолютно стерилен. Това обикновено се случва до 3-тия ден, а в седващите 4-5 дни се извършва кондиционирането и се следи постоянно нивото на pH докато достигне необходимата стойност.

Всяка торба съдържа от 8 до 10 килограма компост като максималният брои торби от една камера е 2100 до 2200 бройки. Oчакваните добиви при добри условия в гъбарника и при правилно отглеждане са 2 до 2,5 килограма от торба.

Производствена база – село Сталево, община Димитровград

За повече информация посетете уеб сайта на производителя: www.gubi-bg.com

 

Scroll To Top